Wonen in Almere

week 1 en 2

De eerste twee weken in het nieuwe jaar stonden voor mij als raadslid in het teken van wonen en bewoners: een voorstel voor een bouwexpo over Tiny Houses, de straatnaamgeving in Oosterwold, de ontwikkelingen in Oosterwold en de aanjaaggelden Wonen en wijken.

Almere heeft een traditie van vernieuwende bouwexposities. In 1990 (Muziekwijk) en 1992 (Filmwijk) waren er twee exposities die deel uitmaakte van de NWR Bouwrai. In 2001 organiseerde Almere los van de NWR Bouwrai een spraakmakende bouwexpositie Gewild Wonen (Eilandenbuurt). Vanaf de zomer 2016 tot de zomer 2017 zal een expo gehouden worden over Tiny Houses. Het CDA is er enthousiast over. Het kan inspirerend werken voor nieuwe ideeën voor de (sociale) woningbouw. Het past volledig in de traditie van Almere als de stad van experimenten. En het vestigt de aandacht op het bouwen en wonen in Almere. En dat is niet ongunstig in deze moeilijke woningmarkt. Er zijn wonderen mogelijk in een kleine ruimte, zie bijvoorbeeld dit filmpje. Het kan zelfs kleiner dan 10 m2 : zie hier .

Oosterwold is een ontwikkelingsgebied wat organisch groeit. Wanneer je daar een kavel koopt, dan moet je voor alles zelf zorgen tot de toegangsweg aan toe. Er zijn al veel gegadigden met bijzondere initiatieven. De (toekomstige) bewoners kwamen met een opvallende vraag naar de gemeenteraad: ze wilden ook zelf de straten een naam geven. Dat past bij het gebied en daarom hebben we een motie gesteund die daarvoor de mogelijkheden geeft. Bij de behandeling van de stand van zaken ging het voornamelijk over het oneigenlijk gebruik dat een aantal projectontwikkelaars maakt van het gebied en de oneerlijke concurrentie die dat geeft voor Vogelhorst.

Afgelopen zaterdag nam ik deel aan een raadsbezoek aan Almere Hout waar ook Vogelhorst is gelegen. Door bewoners werden meegenomen door het gebied. De promotie en de aankleding van het gebied verdient meer aandacht. Daarnaast zijn we op bezoek geweest bij bewoners van de Paradijsvogelweg en in de nieuwe wijk Nobelhorst. De laatste wijk is een verhaal apart: een mooi sociaal experiment met een buurtschuur die bewoners betrokken maakt op elkaar. De enthousiaste bewoners die ons door het gebied hebben geleid, bewezen dat het werkt.

 Foto: Vogelhorst, nog lang niet af


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *