Je veilig voelen in Almere

week 46

Afgelopen week was er geen Politieke Markt op donderdag. Daar heb ik gebruik van gemaakt om op donderdagavond samen met fractiegenoot Bastiaan mee te lopen met het Buurtpreventieteam Filmwijk. Daarnaast heb ik me deze week als raadslid bezig gehouden met onveilige verkeerssituaties, een bijeenkomst over huiselijk geweld en ik ben geïnterviewd door een student.

Er zijn enkele tientallen vrijwilligers die regelmatig in de avonduren hun ronde doen in de wijk waar ik woon. Al maanden geleden hadden wij een afspraak lopen met het buurtpreventieteam Filmwijk naar aanleiding van de vervelende situatie op het Walt Disneyplantsoen. Leden van het buurpreventieteam werden toen bedreigd door overlast gevende jongeren. Nu hangen er al meer dan een half jaar camera’s. Opvallend te constateren dat cameratoezicht en preventief fouilleren vanzelfsprekende maatregelen zijn geworden. Ik kan me herinneren dat toen het CDA in 2003 een pleidooi hielden voor cameratoezicht en preventief fouilleren we grote weerstand kregen van andere raadsleden, met het huidige Tweede kamerlid Lea Bouwmeester in de frontlinie. Politiek is iets van lange adem.

Omdat ik me bezig gehouden heb met het in kaart brengen van onveilige fietskruisingen, wordt ik regelmatig aangesproken door bewoners over onveilige verkeerssituatie. Hoewel het project afgerond is, laat ik me toch verleiden om met bewoners te kijken naar situaties. De gemeenteraad gaat over de grote lijnen en niet over details. Maar als volksvertegenwoordiger wil wel luisteren naar wat bewoners bezig houdt. Maar ik verwijs dan door naar ambtenaren of stuur de gegevens zelf door naar een ambtenaar. Ook deze week ben ik wezen kijken bij twee verkeerssituaties in Almere Buiten.

Je onveilig voelen in je eigen huis is een verschrikkelijk iets. Ernstige vormen van huiselijk geweld komen in Almere meer voor dan inbraken. In Almere is huiselijk geweld aangemerkt als High Impact Crime, met de bijhorende prioriteit. Vrijdag was er een raadsbijeenkomst georganiseerd door een raadslid van de PvdA en een fractieassistent van de VVD. Onze CDA wethouder Froukje de Jonge voelt zich sterk betrokken bij het probleem. Op de bijeenkomst waren vertegenwoordigers van Veilig Thuis, steungroep Huiselijk geweld, het Veiligheidshuis, SaVE, Blijf Groep en de politie. Veel organisaties dus, dat komt doordat huiselijk geweld een zeer complexe problematiek is. Veel is inzichtelijk gemaakt op deze middag. Met de komst van het Oranjehuis zal het probleem nog beter worden aangepakt.

Vrijdag werd ik ook geïnterviewd door een student die voor een scriptie onderzoek doet naar het gebruik van de zogehete ‘ladder van duurzame stedelijke ontwikkeling’ bij bedrijventerreinen. Ruimtelijke ontwikkeling is ook een onderwerp waar ik me bezig houd in mijn vrije tijd. Mooi gesprek waar ik mezelf ook weer geconfronteerd voelde met het feit dat niet of nauwelijks grond wordt verkocht voor bedrijfsvestigingen. De tegenvallende bevolkingsgroei van de laatste jaren had benut kunnen worden door de balans tussen werk/wonen beter te maken. Er wordt veel gesproken over samenwerking binnen de regio Amsterdam op dit gebied, maar in de praktijk komt er weinig terecht. Terecht werd door de student gewezen op de feit dat de bereikbaarheid als probleem wordt gezien voor bedrijfsvestigingen. Ja, inderdaad en daarom heb ik me ingezet voor een IJmeerverbinding. Helaas is deze door de regering op een zijspoor gezet voor vele jaren. Economie volgt infrastructuur, maar daar wil het Rijk niet aan. We moeten tevreden zijn met de verbreding van de A6/A9.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *