Weerwater, een uitdaging

week 14

Het centrum van Almere ligt aan een plas: het Weerwater. Renate Dorrestein gaf haar boek dat zich afspeelt in Almere de titel: Weerwater. Dat was niet toevallig. Je kunt in Almere niet om het Weerwater heen, het is beeldbepalend voor de stad. In het theater raadpleegde afgelopen donderdag de gemeenteraad de Almeerse bevolking over de visie Rondje Weerwater. Hoe kan het Rondje Weerwater een ‘drager worden voor voorzieningen en activiteiten’ ? De zaal was bomvol, in allerijl moesten er veel stoelen bijgezet worden. Hoezo geen belangstelling voor gemeentepolitiek?

Jaren geleden hadden we als CDA de fractie van Deventer op bezoek. We lieten het Stadshart in aanbouw zien. Onze bezoekers waren enorm enthousiast over de ligging aan het water. Een ligging aan het water biedt grote kansen, zo zeiden ze tegen mij. Uit ervaring wisten de Deventenaren hoe kostbaar de ligging aan het water is. We kunnen veel meer doen met de ligging van het centrum aan het water. Het Rondje Weerwater is een poging om optimaal gebruik te maken van het Weerwater. Ik schreef: ‘je kunt in Almere niet om het Weerwater heen’, nee: je moet om het Weerwater heen. Dat is het doel van de Visie Rondje Weerwater: het Rondje moet een ‘sportieve, recreatieve en aangename route rondom het Weerwater worden, die uitnodigend is en een bijzondere kwaliteit en uitstraling heeft’.

Ik heb in mijn jeugd bij het Sloterplas gewoond. Als je in Amsterdam zei dat je bij het Sloterplas woonde dan wist iedereen waar je het over had. Net als het Weerwater is het Sloterplas ontstaan door het zand weg te graven dat nodig was als ondergrond voor de huizen. Ook het Sloterplas was een voorop gezet plan: recreatie creëren voor de bewoners. In het Sloterplas kwam een buitenzwembad en een kleine jachthaven. Waar ik in Amsterdam ook naar toe ging, altijd moest ik om het Sloterplas heen. Ik besef nu dat ik dat geen moment als een omweg beschouwde. In Amsterdam was en is het groen schaars. Dus het was dan heerlijk als je toch als fietser gebruik kon maken van het groen dat er wel was: het Sloterplaspark en het Vondelpark. Een Rondje Sloterplas is nooit doelbewust gemaakt naar mijn weten. Het ontstond gewoon als natuurlijke uitdaging voor de hardloper en de trimmer. Net zo goed als de wandelaars, de roeiers en de hengelaars de plas en het park wisten te vinden.

In Almere willen we sturen en plannen. Dat is goed in een nieuwe stad. Zonder planning en zonder durf en experimenten geen nieuwe kansen. Maar we moeten wel de bevolking er bij betrekken want anders heeft het georganiseer geen zin. Mensen in de stad maken de stad, niet de planners op hun bureautafel. Dus geweldig die grote opkomst in het theater. Het leeft dat merkte ik al in 2011 en 2012 toen er al veel ideeën verzameld werden bij de Stadsdialogen. Veel positieve opmerkingen en nog meer opbouwende kritiek heb ik donderdag meegenomen. Ook na de bijeenkomst kreeg ik nog reacties mee. Over twee weken gaan we als raad er verder mee. Met deze input kan een volksvertegenwoordiger wat. Wordt vervolgd.

Foto: de cover van het boek Weerwater van Renate Dorrestein


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *