Vertrek burgemeester

week 35

Afgelopen week stond in het teken van het afscheid van Annemarie Jorritsma als burgemeester. Na 12 jaar vertrekt de ambassadeur en boegbeeld van Almere.

Ze was een enthousiast promotor van Almere en wilde er ook graag wonen. Voor Almere was het belangrijk dat we een burgemeester hadden die de weg wist in Den Haag. Door de snelle groei was Almere steeds onderbedeeld met betrekking tot voorzieningen en aantal politieagenten. Jorritsma is een bekende Nederlander en voortdurend te zien op TV, waar ze het verwrongen beeld dat veel Nederlanders hebben van Almere veranderde. Voor Almere was een boegbeeld maar ook een burgermoeder. Twee keer heb ik haar meegemaakt bij een stille tocht vanwege een triest drama. Ik zie haar nog met een arm om een weduwe heen voorop lopen.

Er waren ook veel vrolijke momenten. Ze nodigde de raad uit voor tuinfeest bij haar nieuwe huis en we werden overal in huis rondgeleid. En ze hield van zingen dat hebben we daar gemerkt maar ook in Engeland. We hadden een raadsreis in new town Milton Keynes en Derby. In Derby kregen we een soort staatshoofd ontvangst in een praalkamer. Toen we allemaal zaten, stootte een bode driemaal met een staf op de grond en riep: de burgemeester van Derby en toen schreed de burgemeester (ook een vrouw) als een koningin naar binnen. Wat een verschil met wat we in de avond in een kroeg meemaakten. We hadden een leuke lokale kroeg opgezocht. Het bleek een karaoke café te zijn. Een cafébezoeker vroeg me wie waren. Ik legde wie en wat we waren. ‘Ja, onze burgemeester is er ook, die zit daar.’ Even later rolde zijn ogen bijna uit zijn hoofd toen ze opstond en een nummertje begon te zingen. Niets menselijks was haar vreemd. Toen een fractiegenoot een keer vlak voor de raadsvergadering vroeg naar een pasgeboren kleinkind, haalde ze mapje met foto’s te voorschijn en begon de raadsvergadering vijf minuten te laat. We zullen haar missen.

Deze week heb ik schriftelijke vragen opgesteld over problemen die mensen ervaren met laagfrequent geluid. Ik heb een agendavoorstel gemaakt om de nota fietskruisingen te behandelen waaraan het CDA een belangrijke bijdrage heeft geleverd.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *