Veiligheid in Poort en wonen in Almere

week 7

Het klopt niet, zo gaat het door me heen. Het is stil in de overdekte Homerusmarkt. Het is zaterdagmiddag, het hoort bomvol te zijn. Met twee andere CDA-ers lopen we onwennig rond. We willen mensen interviewen over de veiligheid in het nieuwe stadsdeel Poort. We tellen echter niet meer dan zes klanten in het gehele pand. ‘Ah, u komt ons zeker interviewen’, zegt de uitbater van de broodjeszaak. Ze heeft over ons initiatief gelezen en wil graag haar verhaal kwijt.

“Het was hier buiten aardedonker als de zon onder is. Nu pas zijn er lantaarnpalen. En als je richting station loopt dan is de verlichting ook slecht.” aldus de dame, die ondertussen toch nog twee klanten aan overheerlijke broodjes helpt. Omdat we veel signalen krijgen van (sociale) onveiligheid in Almere Poort zijn we met een tiental CDA-ers op verschillende plaatsen in dit stadsdeel mensen aan het interviewen. Een echtpaar dat heel tevreden is over het wonen in Almere Poort weet toch een hele reeks onveilige situaties op te noemen. Het is heerlijk warm hier binnen in de markthal, heel anders dan bij het winderige plein bij het station waar de meeste CDA-ers vragen stellen. Juist op deze dag is het voor het eerst deze winter bitterkoud. Aan het eind van de middag laten een aantal van ons zich opwarmen met koffie en chocolade in de lokale snackwinkel. Hier is het wel druk en de ondernemer weet ook van onze actie. Hij heeft nu geen tijd, dus we geven hem een papiertje met de website waar de digitale enquête staat. Deze is nog tot 6 maart in te vullen.

Deze week heb ik me weer veel bezig gehouden met het onderwerp wonen in Almere. Almere heeft een groot tekort aan sociale huurwoningen, de wachtlijsten zijn lang. Bij een werkbezoek georganiseerd door woningcorporatie GoedeStede, vertelt een vrouw dat ze 15 jaar ingeschreven heeft gestaan. Maar nu is ze blij met haar gloednieuwe driekamer appartement met prachtig uitzicht. En inderdaad, ondanks dat ze niet hoger dan de derde etage woont, heeft ze een onbelemmerend uitzicht door alle laagbouw in de Landgoederenbuurt. Waarom wordt er niet meer gebouwd als we zoveel bouwgrond klaar hebben liggen. Volgens Arjan Deutekom van GoedeStede wil hij wel: ‘We bouwen graag 500 van deze sociale huurwoningen verdeeld over de stad, maar we willen niet elke keer over alles opnieuw onderhandelen met de gemeente.’ Ook op de bijeenkomst op de politieke markt over middeldure huurwoningen geven ontwikkelaars aan dat ze blokkades op hun weg vinden: te weinig lokaties waar ze kunnen bouwen. En in de media klaagt een ondernemer dat de wethouder een project voor 1000 sociale woningen tegen houdt. Nu de bouw weer aantrekt komen er ook weer projectontwikkelaars op de proppen. Oud-wethouder Adri Duivesteijn is verontwaardigd dat projectontwikkelaars toch weer kansen krijgen tussen de zelfbouw in Almere Poort. Ik begrijp zijn opkomen voor zelfbouwers, maar vind dat er vooral gebouwd moeten worden in Almere. Woningnood en financiële problemen met grondexploitaties die te lang open staan, zijn niet te rijmen met elkaar.

Foto: Station Almere Poort wordt als sociaal onveilig ervaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *