Stenen gooien en ook nog modder

week 22-24

Een heftige week met geweld bij het busvervoer in Almere. Geweld, gooien met stenen en ook nog modder.. Afgelopen donderdag werden College en burgemeester bevraagd over de maatregelen. Het ging juist zo goed met de veiligheid in Almere: een kwart minder inbraken en de criminaliteit op het laagste niveau in 10 jaar.

Is het kopieergedrag? Eerst was het ernstige geval in Haarlem: een bekogeling van een bus met stoeptegels. Meteen daarna werd er in de Kruidenwijk in Almere gegooid naar bussen met steentjes en op een zeker moment met bakstenen. Terecht dat buschauffeurs de haltes oversloegen. Daarvoor was er al elders in Almere een geval van beroving geweest in een bus. Deze week werd in het centrum een ruit ingeslagen door iemand die de bus gemist had. Het laatste jaar zijn er veel zorgen over de onveiligheid in het openbaar vervoer. Eerst bij de spoorwegen daarna op de buslijnen in Almere. Meermalen hebben we in de gemeenteraad gesproken over de veiligheid zowel bij de spoorwegen als bij de bussen. De politie is alert en de burgemeester houdt de vinger aan de pols en de gemeente stelt 1 miljoen extra beschikbaar voor veiligheidsmaatregelen. Connexxion heeft een reeks van maatregelen genomen. Bij een werkbezoek hebben we gesproken met een veiligheidsexpert die aangetrokken is door Connexxion om maatregelen voor te bereiden. Toch worden we verrast door deze explosie van geweld. Logisch dat de buschauffeurs voor een korte tijd het werk neerlegde. Zowel Connexxion als de chauffeurs waren blij met de maatregelen die de burgemeester direct aankondigde: camera’s binnen een week en extra toezicht in de Kruidenwijk. Twee daders werden opgepakt. Helaas was het nog niet mogelijk om meer daders in hun nekvel te grijpen. Het is lastig om problemen met overlastgevende jongeren goed aan te pakken. Ik hoorde van een jongerenwerker dat de jongeren vanwege het niet houden aan de huisregels geweerd werden uit het jongerencentrum. Aan de ene kant begrijpelijk want je moet niet hebben dat de andere jongeren negatief be├»nvloed worden maar aan de andere kant heb je de jongeren dan niet meer in beeld.

De burgemeester, wethouder, politie, jongerenwerkers en Connexxion zijn al druk aan het overleggen wat de beste aanpak is. We hebben als CDA het vertrouwen uitgesproken in de burgemeester en het College. We weten dat de veiligheid hun ter harte gaan. We vonden het heel triest dat de Telegraaf met allerlei onjuiste berichten de goede trouw van de burgemeester aan de orde stellen. Terwijl de burgemeester net een persconferentie had gehouden werd bericht dat hij niet bereikbaar was. Hij zou niet ter plekke kijken terwijl hij meteen maandag aanwezig was. Er was een tijd dat er een vakorganisatie was die journalisten ter orde riep als ze het vak van journalist schoffeerden. Misschien tijd om een dergelijke organisatie weer nieuw leven in te blazen. Met modder gooien is ook een ernstig vergrijp.

Foto: Cartoon Wolterink in Dichtbij


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *