Ouderen vergeten groep in Almere

Almeerse ouderen zijn een vergeten groep. Daarom is het hoog tijd samenhangend gemeentelijk beleid te ontwikkelen voor haar seniore inwoners. Dat bleek tijdens de drukbezochte ouderenconferentie Senior City, die het CDA Almere afgelopen vrijdag heeft gehouden. 32 Deskundigen van diverse organisaties uit de stad vertelden vol passie wat zij in de dagelijkse praktijk tegenkomen.

In een jonge stad als Almere gaat veel aandacht naar jeugd, terwijl 15% van de inwoners 65 jaar of ouder is. En dat percentage groeit de komende jaren door, omdat Almere sneller vergrijst dan de rest van Nederland. Volgens de aanwezigen is de stad nog niet voorbereid op deze snelle vergrijzing. Zo worden de talenten van ouderen te weinig onderkend. of zoals een deelnemer tijdens de discussiegroep ‘kwetsbare ouderen’ het kernachtig samenvat: “Veel ouderen voelen zich eenzaam en overbodig. Zij hebben het gevoel niet meer mee te tellen.”
Daarnaast zien de deelnemers dat er te laat wordt nagedacht over de oude dag. Zeker degenen die een broos netwerk hebben, komen voor problemen te staan. Niet in de laatste plaats omdat er te weinig seniorenwoningen zijn. In Almere zijn bijna alleen maar eengezinswoningen gebouwd.
CDA-Tweedekamerlid Pieter Heerma luisterde aandachtig mee naar de verhalen van de deskundigen. Volgens hem bestaat ‘de oudere’ niet. “Het is een eenzame 60’er of een 70’er met een bijna burn out of een zich suf solliciterende 45+er, die al voor oud wordt versleten. De groep is divers en vraagt daarom om een brede aanpak.”

CDA-Raadslid Johan van der Kroef prees de deelnemers van de conferentie. “Dit is echt uniek dat zoveel partners uit de stad hebben meegewerkt aan dat ene doel: toekomstig ouderenbeleid. We hebben veel interessante zaken gehoord en die worden omgezet in concrete voorstellen voor ouderenbeleid. Hopelijk doen ook andere partijen mee, zodat we deze vergeten groep kunnen ondersteunen.”

Dit artikel dit keer niet door mij geschreven maar door Rene Claessens voor de website van CDA Almere


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *