Motiemarkt groot succes

week 43 en 44

Het experiment de motiemarkt blijkt een geweldig succes te zijn. Maar liefst 120 ideeën van bewoners leverde 40 moties op en veel vervolgafspraken met raadsleden.

Almere heeft een reputatie op het gebied van vernieuwende bestuurlijke experimenten. De Politieke Markt heeft naam gemaakt in het hele land. De motiemarkt van afgelopen donderdag met zoveel enthousiaste mensen voldoet in een grote behoefte. Niet alle ideeën leende zich voor een motie. Maar daar was het een aantal bewoners ook niet in de eerste plaats om te doen. Ze vonden wel een manier om hun idee aan de man te brengen. Iemand wil een bureau beginnen met particuliere surveillance en een ander juist één met hulp en dienstverlening na een inbraak. Het is lastig om als raadslid om een nieuw bedrijf aan te prijzen via een motie. Maar als raadslid kun je wel doorverwijzen naar een ambtenaar of de wethouder voor een gesprek. Andere ideeën worden geagendeerd voor de politieke markt of raadsleden gaan in gesprek er over. Overigens is Almere niet de eerste met een motiemarkt: op internet zie ik dat Enschede al 6 maal een motiemarkt heeft gehouden.

De begrotingscyclus eist onze deze maand helemaal op. Vorige week waren er algemene beschouwingen. In 5 minuten vertellen welke speerpunten je partij heeft voor komend jaar. Ja in de gemeentepolitiek moet alles erg compact. Hier kunt u de tekst van onze algemene beschouwingen vinden uitgesproken door fractievoorzitter Bastiaan Malotaux. We hebben een motie aangekondigd voor meer controle op de coffeeshops. Toen ik de definitieve tekst van de motie wilde opstellen, kwam er het antwoord op onze schriftelijke vragen. Het College wil meer controle op de coffeeshops vastleggen in het werkplan handhaving 2016. Je kunt er over twisten of de controle éénmaal of tweemaal per jaar moet zijn. We vinden de erkenning dat éénmaal per twee jaar echt te weinig is een belangrijke stap in de goede richting.


Reacties

Motiemarkt groot succes — 2 reacties

  1. Beste heer Van der Kroef, Enschede heeft inderdaad al 6 keer een Motiemarkt gehouden. Uw raadsgriffie kwam dan ook via ons op het idee en heeft zich uitgebreid laten informeren afgelopen september. En met een succes dat mij als geestelijk vader van de motiemarkt (volgens mij waren wij de eerste gemeente met dit idee) lichtelijk -positief!- jaloers maakt. En tegelijk ook inspireert, want Almere heeft simpelweg veel meer uit het potentieel van dit idee gehaald dan Enschede tot nog toe. Dat is een verdienste van jullie griffie, van de bewoners maar ook van raad en college. Het succes drijft namelijk vooral op laagdrempeligheid, ontvankelijkheid en opvolging (waarbij een motie of amendement inderdaad niet per sé het einddoel hoeft te zijn). Die drie aspecten worden voornamelijk gevoed door vertrouwen en openheid. Het is een compliment aan jullie bestuurlijke cultuur dat dit zo’n onmiddelijk succes is geworden. Ga zo door! En wij hopen de juiste lessen er uit op te pakken….

  2. Mooi om een reactie te krijgen van de bedenker van het idee van de motiemarkt. Mijn complimenten voor dit geweldige idee. We zijn een beetje overweldigd over het grote aantal bewoners met een idee. Het was moeilijk om overal aandacht voor te hebben. De griffie heeft heel veel werk verzet. Dezelfde avond hielpen ze al met het maken van de moties. Het verwachtingsmanagement is nog een aandachtspunt. Er waren bewoners die dachten dat ze automatisch een motie kregen. Maar het was zeker inspirerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *