De nieuwe burgemeester

Franc Weerwind wordt op 9 september de nieuwe burgemeester van Almere. De benoeming van Weerwind is onlangs bekend gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Eerder heeft de raad in een raadsvergadering op 11 juni besloten om de huidige burgemeester van Velsen voor te dragen als opvolger van mevrouw Jorritsma.

Tot 10 minuten voor de vergadering wisten de raadsleden nog niet dat de burgemeestersvoordracht die avond aan de orde zou komen. De vertrouwenscommissie heeft in volstrekte geheimhouding geopereerd. In de besloten vergadering kregen we pas het voorstel van de vertrouwenscommissie. De geheimhouding is wettelijk verplicht en bij schending van de geheimhouding kan dit leiden tot aangifte bij de politie. Het is Nederland meermalen voorgekomen dat er gelekt is uit de vertrouwenscommissie. Ook raadsleden die lekken uit de besloten vergadering over de raadsvoordracht kunnen vervolgd worden. In 2010 was dat laatste het geval in Amsterdam toen in de media werd bekend gemaakt dat Annemarie Jorritsma gesolliciteerd had naar de functie van burgemeester. Dat is natuurlijk onverkwikkelijk. Je wilt toch zelf ook niet dat je werkgever weet dat je solliciteert naar een andere baan.

Gelukkig is in Almere alles geheim gebleven. De vertrouwenscommissie onder voorzitterschap van Toon van Dijk (PVV) verdient een groot compliment voor de zorgvuldigheid. In het verleden was de PVV wel in opspraak geweest omdat ze vertrouwelijkheid van stukken aan hun laars lapten wanneer de procedure rond de geheimhouding niet goed gevolgd was. Nu kun je stellen dat de werkwijze van de commissie en de voorzitter zeer integer is geweest.

In de profielschets voor de functie is uitgesproken dat de nieuwe burgemeester een boegbeeld moet zijn van de stad, een verbinder en ambassadeur. De vertrouwenscommissie verwacht dat Franc Weerwind gaat voldoen aan dit profielschets. Het CDA kijkt uit naar de samenwerking met deze nieuwe burgemeester.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *