Amsterdam en CDA

amsterdam-en-cda

Mijn roots liggen in Amsterdam. Ik kom niet meer zo vaak in de stad. Gisteravond had ik weer een doel om Amsterdam bezoeken: de avond over democratie van de metagroep van het CDA. De plek trok me alleen al aan: een oud pand op de Groenburgwal. De kleine grachten (ik noem ze liever niet De Wallen) zijn voor mij het prachtigste stukje Amsterdam. Het is er kleinschaliger en knusser dan de grote Prinsen- , Keizers- en Herengracht. En voor wie Amsterdam een drukke stad vind: de Groenburgwal is ’s avonds rustig en verlaten. Een enkele bewoner op de fiets kom je tegen. Nee, geen auto’s. Waar de verstokte automobilist zijn auto laat, geen idee. Een wandeling vanaf Metro Nieuwmarkt maakt me duidelijk dat Amsterdam veranderd is. Mokum heeft zijn eigen China town gekregen waar zelfs de straatnaambordjes in Nederlands en Chinees zijn. En op de rustige grachten mis je iets als kiespijn: de vroegere overheersing door drugsverslaafden en hoerenlopers. Het is weer een gebied waar het prachtig wonen is zonder de overlast van vroeger. De grachtenpanden zijn gerestaureerd en zien er prachtig uit en de kaalslag door de metrobouw van de jaren 70 is vervangen door nieuwere smalle huisjes die passen in het stadsbeeld.

Een avond over democratie in een stad waar het mes gezet is in de democratie van de stadsdeelraden. Het idealisme van de jaren 80 van de kloof dichten tussen bestuurders en bevolking door decentrale democratie is uit de tijd (zie mijn blog afschaffing deelraden).
Een avond van het CDA in het Amsterdam waar het schamele tweetal raadsleden van het CDA nog een keer gehalveerd is. De tijd dat het CDA opvallende wethouders leverde als Enneüs Heerma en Hester Maij lijkt nu echt voorbij. Amsterdam was ooit een christelijke stad. De stad van Abraham Kuijper en de Keizersgrachtkerk . Mijn ouders gingen naar grote volle kerken. CDA-ers zijn nu een zeldzame verschijning. Een Amsterdamse CDA-er heeft het over de 32 stemmen die hij kreeg bij de verkiezing van de bestuurscommissie Nieuw West. Ja daar heeft het CDA nog wel een zetel gehaald, in tegenstelling tot stadsdeel West. Maar bij de eerste deelraadsverkiezingen in Osdorp had het CDA evenveel zetels als de PvdA en leverde ze de stadsdeelraadvoorzitter. Joram Verstoep de nummer 2 voor de gemeenteraad en dus niet gekozen, verzamelt op de bijeenkomst als lid van de metagroep van het CDA ideeën over een andere manier van democratie. Hij wordt een ‘jonge hond’ genoemd. Een bevlogen Amsterdammer waarover teveel ophef was over zijn uitspraken tijdens de verkiezingen die niet begrepen werden. Er is toekomst voor het CDA in de grote steden, maar het blijft zoeken.

Reacties zijn gesloten.